Vitamín K
Pod pojmom vitamín K sa skrývajú dve zlúčeniny – vitamín K1 (fylochinón), ktorý sa nachádza predovšetkým v listovej zelenine, a vitamín K2 (menachinón), ktorý vytvárajú baktérie v čreve a pri kvasných procesoch. Vitamíny K sú dôležité pre zrážanie krvi a – okrem iného – aj pre zdravie kostí.
Účinok warfarínu spočíva v tom, že blokuje pôsobenie vitamínu K a tým je spomalený proces zrážania krvi. Pri liečbe warfarínom je dôležité dodržiavať také opatrenia, aby nedochádzalo ku kolísaniu aktivity warfarínu. Či je dávka warfarínu správna, určí test protrombínového času alebo Quickov test. Výsledok testu sa udáva ako INR (International Normalized Ratio) a jeho rozpätie by sa malo pohybovať v hodnotách stanovených lekárom.
Pri zníženom účinku warfarínu sa nedostatočne bráni vzniku krvnej zrazeniny v cievach alebo srdcových dutinách. Tento stav nastáva predovšetkým pri zvýšenom príjme vitamínu K, vrátane mimoriadneho príjmu potravín bohatých na vitamín K.
Zvýšený účinok warfarínu je spojený s rizikom krvácania aj pri malom zranení. Zvýšená krvácavosť môže byť prejavom nedostatku vitamínu K.
Účinok warfarínu ďalej zvyšuje:
- náhle zníženie príjmu stravy (napr. pri dodržiavaní prísnej redukčnej diéty, pri hladovkách, v dôsledku nechutenstva a pod.),
- horúčka,
- stavy, ktoré narušia mikrobiálnu rovnováhu v čreve (hnačka, užívanie antibiotík),
- alkohol vo väčšom množstve ako 1 nápoj denne,
- súčasné užívanie liekov, ktoré zvyšujú účinok warfarínu.
Ako zaručiť stabilný účinok warfarínu?
Základom je vyvážený príjem vitamínu K, bez výkyvov na obe strany (jeden deň zjete misu šalátu, potom 3 dni nejete zeleninu vôbec) a bez výraznejších zmien v stravovaní (náhle obmedzenie energetického príjmu, vynechávanie jedál počas dňa a pod.). V praxi sa najlepšie osvedčuje pravidelné zaraďovanie potravín so stredným alebo vyšším obsahom vitamínu K do jedálnička v primeranom množstve a vynechanie potravín, v ktorých je obsah vitamínu K vysoký a zároveň nepravidelný.
Veľkou chybou je vyradiť zeleninu zo stravy úplne. Zelenina je dôležitou súčasťou vyváženého jedálnička a zdrojom mnohých vitamínov, minerálnych látok, látok s antioxidačným účinkom a vlákniny. Vynechávanie zeleniny a jej nahrádzanie ovocím môže prispievať ku zvýšeniu hmotnosti a zhoršovať aktuálny zdravotný stav (napr. zhoršenie cukrovky, zvyšovanie hladiny cholesterolu a pod.).
Oveľa vhodnejšie je poznať obsah vitamínu K1 v potravinách a naučiť sa nahrádzať nevhodné potraviny za vhodnejšie (napr. nahradiť dusený špenát za kaleráb alebo dusenú mrkvu).
Tabuľka Obsah vitamínu K1 v potravinách uvádza vybrané potraviny v jedálničku s prehľadom hodnôt vitamínu K1. Tu si ich môžete prezrieť a vytlačiť.
Autorkou textov na tejto stránke je: PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.